keskiviikko 19. elokuuta 2020

Nuotiopaikka takapihalle

Postaus on toteutettu yhteistyössä Hinkkuri Higland ylämaankarjatilan kanssa. Meiltä on pihalta puuttunut avotulipaikka, mutta ei puutu enää. Isäni nikkaroi meille koivikon reunaan laavun ja tuulensuojapenkin ja mies hitsasi navetan vanhoista vesiputkista ja padasta tulipadan. Kyllä nyt kelpaa lapsen kanssa makkaroita paistella! 

Sunnuntaina tuli siskoni miehensä kanssa meille kyläilemään ja nuotiopaikkamme pääsi testaukseen. Maggarat meille tarjosi Hinkkuri Higland. Kävimme Hinkkurin tilala muutama viikko sitten tutustumassa avoimissa ovissa ja maistoimme ensimmäisen kerran ylämaankarjasta valmistettua Cheddar Härkägrilleriä. Parasta makkaraa mitä olen koskaan maistanut! Ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia, mutta enemmän rautaa ja proteiineja kuin normaalissa naudanlihassa.

Hinkkuri Highland ylämaankarjatilalla voi poiketa tutustumaan mistä #lähiruoka lähtee.
Kannattaa vain etukäteen varmistaa, että isäntäväki on paikalla. Haikkusafari on mieletön kokemus
Ota myös Hinkkurihighland instassa seurantaan niin näet missäpäin Suomea Savon Cowboy liikkuu, kun saattaa olla, että liha-auto pyörähtää ihan kotinurkkiesikin vierestä.

laavu

nuotiopata


haikkugrilleri






Kiitos isälleni ja Hinkkuri Highlandille!

maanantai 3. elokuuta 2020

Hinkkuri Highland tilan avoimet ovet

Suomen Highland Cattle Club ry järjesti eilen kuluttajille, kasvattajille ja muille ylämaankarjasta kiinnostuneille avoimet ovet päivän, johon osallistui 21 jäsentilaa. Me ajoimme eilen Mäntyharjuun Hinkkuri Highland tilalle. Lahdesta Mäntyharjun keskustaan on tasan 100 km ja keskustasta Hinkkurin tilalle vähän vajaa 20 km.

Ylämaankarja on vanha nautarotu. Sen alkuperästä voidaan esittää monenmoisia arvailuja. Oli niin tai näin, varmaa on ainakin se, että rotu on aikojen saatossa sopeutunut täydellisesti elämään ylämaiden karussa ja koleassa luonnossa. Eläimet jalostuivat luonnostaan selviytymään karun maaperän antimilla ja niille kehittyi erinomainen ravinteidenottokyky. Ylämaankarjan nahka on erittäin paksu, jopa kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi. Sen turkki koostuu villavasta ja eristävästä aluskarvasta, ja karkeasta päälikarvasta. Tämän vuoksi rotu ei sovellu sisäkasvatukseen eikä ahtaisiin ulkotarhoihin tai pihatto-olosuhteisiin.

Lehmien tyypillinen elopaino on noin 500-600 kg ja sonnien noin 800–900 kg, rotu on siis melko pienikokoinen. Sen ominaispiirteitä ovat pitkät sarvet, tuuhea turkki ja erityisen pitkä karvoitus otsassa ja korvissa. Väriltään se voi olla musta tai harmaanruskea, valkoinen, keltainen, punainen tai juovikas.

Ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia, mutta enemmän rautaa ja proteiineja kuin normaalissa naudanlihassa. Me ostimme tapahtuman grillistä cheddar Härkägrilleri makkarat ja voi et oli hyvän makuiset! Voin kyllä todella suositella! Täyttä lihaa ilman jauhoja ja soijaa.

Osallistuimme pojan kanssa huissin hienolle Haikkusafarille. Kiersimme safariauton kyydissä kolmella ylämaankarja laitumella. Sonnit ja lehmät tulivat ihan meidän viereemme ja vähän niitä pääsi siinä koskettelemaankin, jos uskalsi. Eläimet vaikutti kovin lauhkeilta, mutta komeat sarvet herätti kyllä kunnioitusta. Kilttejä kuulemma ovatkin, mutta sarvethan niillä on ja hevosen tavoin ovat saaliseläimiä, joten esim. säikähtäessään saattavat poistua paikalta hyvinkin rivakkaan tahtiin.













Oli erittäin mieluinen reissu ja voin kyllä suositella Haikkusafaria! Me bongasimme tapahtuman vloggaaja Anniina Jalkasen instasta. Anniinan ja Juhan vauvajuttuja ja maalle muuttoa olemme jo muutaman vuoden seuranneet. Oli ihana tavata tämä perhe avoimissa ovissa. <3 Ottakaapa Anniina ja Juha seurantaan! <3

Hinkkuri Highland ylämaankarja tilalla voi poiketa tutustumaan mistä #lähiruoka lähtee.
Kannattaa vain etukäteen varmistaa, että isäntäväki on paikalla.
15.8.2020 #Haikkuruokaa tarjolla myös Valkealan Litviikkimarkkinoilla!

Kiitos Hinkkuri Highland tila ja Anniina ja Juha!