maanantai 3. elokuuta 2020

Hinkkuri Highland tilan avoimet ovet

Suomen Highland Cattle Club ry järjesti eilen kuluttajille, kasvattajille ja muille ylämaankarjasta kiinnostuneille avoimet ovet päivän, johon osallistui 21 jäsentilaa. Me ajoimme eilen Mäntyharjuun Hinkkuri Highland tilalle. Lahdesta Mäntyharjun keskustaan on tasan 100 km ja keskustasta Hinkkurin tilalle vähän vajaa 20 km.

Ylämaankarja on vanha nautarotu. Sen alkuperästä voidaan esittää monenmoisia arvailuja. Oli niin tai näin, varmaa on ainakin se, että rotu on aikojen saatossa sopeutunut täydellisesti elämään ylämaiden karussa ja koleassa luonnossa. Eläimet jalostuivat luonnostaan selviytymään karun maaperän antimilla ja niille kehittyi erinomainen ravinteidenottokyky. Ylämaankarjan nahka on erittäin paksu, jopa kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi. Sen turkki koostuu villavasta ja eristävästä aluskarvasta, ja karkeasta päälikarvasta. Tämän vuoksi rotu ei sovellu sisäkasvatukseen eikä ahtaisiin ulkotarhoihin tai pihatto-olosuhteisiin.

Lehmien tyypillinen elopaino on noin 500-600 kg ja sonnien noin 800–900 kg, rotu on siis melko pienikokoinen. Sen ominaispiirteitä ovat pitkät sarvet, tuuhea turkki ja erityisen pitkä karvoitus otsassa ja korvissa. Väriltään se voi olla musta tai harmaanruskea, valkoinen, keltainen, punainen tai juovikas.

Ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia, mutta enemmän rautaa ja proteiineja kuin normaalissa naudanlihassa. Me ostimme tapahtuman grillistä cheddar Härkägrilleri makkarat ja voi et oli hyvän makuiset! Voin kyllä todella suositella! Täyttä lihaa ilman jauhoja ja soijaa.

Osallistuimme pojan kanssa huissin hienolle Haikkusafarille. Kiersimme safariauton kyydissä kolmella ylämaankarja laitumella. Sonnit ja lehmät tulivat ihan meidän viereemme ja vähän niitä pääsi siinä koskettelemaankin, jos uskalsi. Eläimet vaikutti kovin lauhkeilta, mutta komeat sarvet herätti kyllä kunnioitusta. Kilttejä kuulemma ovatkin, mutta sarvethan niillä on ja hevosen tavoin ovat saaliseläimiä, joten esim. säikähtäessään saattavat poistua paikalta hyvinkin rivakkaan tahtiin.

Oli erittäin mieluinen reissu ja voin kyllä suositella Haikkusafaria! Me bongasimme tapahtuman vloggaaja Anniina Jalkasen instasta. Anniinan ja Juhan vauvajuttuja ja maalle muuttoa olemme jo muutaman vuoden seuranneet. Oli ihana tavata tämä perhe avoimissa ovissa. <3 Ottakaapa Anniina ja Juha seurantaan! <3

Hinkkuri Highland ylämaankarja tilalla voi poiketa tutustumaan mistä #lähiruoka lähtee.
Kannattaa vain etukäteen varmistaa, että isäntäväki on paikalla.
15.8.2020 #Haikkuruokaa tarjolla myös Valkealan Litviikkimarkkinoilla!

Kiitos Hinkkuri Highland tila ja Anniina ja Juha!

6 kommenttia:

 1. Mahtoi olla elämyksellinen safari koko perheelle! Kunnioitettavan näköisiä sonneja tosiaan :)

  VastaaPoista
 2. Heh, Skotlannin Ylämailla käydessä tuli tavattua noita. Meille vielä bussikuski selitti, että seuraavalla pysähdyspaikalla tapaattekin sitten Hamishin, upean punapään. Tiedä sitten mitä kaikki naiset odotti (varmaan jotain punapäistä skottia kiltissä) ja vastassa olikin tosiaan punapää, mutta tuommonen sonni. :D Hirmu kiltti kaveri oli, kun kaikki sitä kävi morjestamassa ja kuvia napsimassa. :)

  VastaaPoista
 3. Hihii. 😂 Olivat kyllä sympaattisia otuksia. <3 Jos peltomme olisi yhtään mäkisemmässä ja luonnonmukaisemmassa maastossa niin voisimme jopa harkita ryhtyä haikku kasvattajiksi. 😁

  VastaaPoista
 4. Vaikuttavia olentoja! Wow. En olisi uskaltanut mennä lähelle 😀 vaikka kirjoittamastasi päätellen ne eivät ole isokokoisia. On siitä ollut pojalla ihmettelemistä 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierros kesti melko kauan, mutta oli niin mielenkiintoinen, että hienosti pikkupoika jaksoi. <3 Sympaattisia otuksia. <3 Itsekkin vähän ensin hämmennyin, kun yht äkkiä ensimmäisenä ajoimmekin safariautolla nuorten sonnipoikien laitumen aitojen sisäpuolelle. Sonnipojat osoittautuivatkin oikein lauhkeiksi.:D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...