tiistai 11. kesäkuuta 2019

Villiyrtit ja yrtit pop up kahvila

Täällä Villähteellä Liike- ja yrityskeskus Korin, kukkakauppa Villiviinin tiloissa järjestettiin sunnuntaina ihastuttava villiyrtit ja yrtit pop up kahvila, jossa kävimme herkuttelemassa siskoni kanssa. Itse tehdyt leivät, levitteet ja juustot olivat erittäin maistuvia ja jälkkäri vohveli kruunasi kokonaisuuden. Nokkospestosta saimme ohjeen mukaan ja sitä on kyllä itsekkin tehtävä! Ja voi miten kivasti oli käytetty maahumalaa ja kuusenkerkkiä koristeena! 

Tuoreiden yrttien käyttöä olen kovasti yrittänyt opetella ruoanlaitossa ja leivonnassa ja pikku hiljaa rohkeutta onkin tullut lisää kokeiluun. Omasta kasvimaasta saan tällä hetkellä ruohosipulia, basilikaa, oreganoa, tilliä, sitruunamelissaa, sitruunatimjamia ja sipulin varsia. Villiyrteistä olen käyttänyt lähinnä vain vuohenputkea ja nokkosta. 


Maahumala
Maahumalan kirpeän aromikkaita lehtiä voi käyttää mausteena esim. salaatinkastikkeissa, keitoissa ja muhennoksissa. Kasvilla on yskää lievittävä ja limaa irrottava vaikutus. Sitä käytetään rohdoksi flunssan ja astman ärsyttämien keuhkoputkien hoitoon. Sitä on käytetty myös masennusta lievittävänä rohtona, nuuskana päänsärkyyn, sekä maahumalan karvasaineilla on ruokahalua ja ruuansulatusta parantava vaikutus. Kasvin keitteeseen kastetulla kääreellä voi hoitaa myös haavoja ja mustelmia. Maahumalan sisältämä pinokamfoni on myrkyllistä suurina annoksina. Tämän vuoksi kasvin sisäisessä käytössä on oltava varovainen!
--------------------------------------------------------------------------------------

6 kommenttia:

 1. Korin tiloihin mahtuu kaikenlaisia kivoja yrityksiä :)
  Minulta löytyy kasvimaalta samoja yrttejä kuin sinultakin.
  Horsman versoja voi käyttää kuin parsaa. Ja voikukan lehdet sopivat vaikka mihin.
  Horttoilu on nyt in :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kori on täällä kyllä kiva piristys. <3 Voi, kun itsekkin voisin joskus pistää jonkun yrityksen pystyyn. :)
   Voikukan lehtiä olen tosiaan itsekin salaateissa käyttänyt. Horsmaa on pitänyt kokeilla ja maistella, mutta en meinaa muistaa sitä. :D

   Poista
 2. Olen myöskin miettinyt samaa että villiyrttejä pitäisi alkaa opetella käyttämään ja muutenkin lisää luonnon antimia. Mutta minäkin olen vähän arkajalka. Mahdollista meilläkin olisi kun mökki sijaitsee keskellä ei mitään. Ihanan herkutteluhetken vietitte sisaren kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan osallistua johonkin kunnon yrttikurssille. Jos näkis ihan livenä syötävät villiyrtit, niin uskaltais itsekkin niitä poimia herkemmin. Kuvan perusteella vähän arveluttaa ottaa uusia kasveja käyttöön. :D

   Poista
 3. Tosi kiva tapahtuma ja tuo koirien juttu kuulostaa hauskalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun tällaisia tapahtumia viitsitään järkätä! <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...